Eco-Counter Magyarország

Gyalogos- és kerékpárszámláló rendszerek

Esettanulmány

jan 112018

Túraútvonalak szélességének optimalizálása Sioux Falls-ban (Dél-Dakota, USA)

undefined

A túraútvonalak szélességének tervezésekor a biztonság maximalizálható, a konfliktusok pedig minimalizálhatóak, amennyiben pontos forgalmi adatokkal rendelkezünk. A túrázók számáról és az útvonalon előforduló különböző közlekedési módokról szerzett információk igen hasznosak az útvonalak szélességének meghatározása során.

Az amerikai Sioux Falls-ban 6 automata számláló méri a helyi túraútvonalakon közlekedő kerékpárosok és gyalogosok számát. „Sioux Falls-ban több mint 30 mérföldnyi vegyes használatú [gyalogos-kerékpáros] útvonalunk van, amelynek egy része 20 mérföldnyi körgyűrűbe fogja a várost” - tudjuk meg Mike Patten-tól, egy parkfejlesztő specialistától.

Az elmúlt évben egymillió látogatót számláltak és a kerékpárosok valamint gyalogosok számáról külön-külön szerzett adatok nagyon értékesnek bizonyultak. A MULTI számlálók különbséget tudnak tenni gyalogosok és kerékpárosok között, illetve a haladási irányt is meg tudják állapítani. „Azokon a helyeken, ahol sok a gyalogos és a bringás is, sokkal szélesebbre méretezzük az ösvényeket” - mondja Patten.

A margitszigeti futókör látogatottsági adatai (2017. március-december)

dec 302017

A Margitszigeten egy időben napi rendszerességgel bicikliztem keresztül és bevallom sokszor ledöbbentem azon, hogy milyen sokan futnak nap mint nap a vörös gumiszőnyegen. Amikor újabb tesztelési helyszínt kerestünk a PYRO Box számlálónak (korábban a Görzenál mögött az EuroVelo 6-on teszteltük), akkor már csak azt kellett eldönteni, hogy a futókör melyik pontjára kerüljön az eszköz.

A helyszín kiválasztásakor a legfőbb szempont az volt, hogy a szenzorok ne kaphassanak sem direkt sem visszaverődő infravörös sugárzást. A sziget keleti oldalán, a felújított kaszinó vonalában találtuk meg azt az ideális villanyoszlopot, amire 10-15 perc alatt felkerült a doboz és hónapokig csak számlált és számlált és számlált...

A passzív infravörös technológiát alkalmazó PYRO szenzoraink az emberek által kibocsátott hőt érzékelik, egész pontosan a +/- 1 Celsius-nál nagyobb hőmérsékletkülönbséget. A jelenleg elérhető technológiák közül ez a legrobusztusabb (önkalibráló) és a legkisebb energiaigényű. Ezek és az áramkörök gondos tervezése teszik lehetővé, hogy a PYRO rendszerek belső akkumulátorának üzemideje akár 10 év is lehet.

A technikai részletek után lássuk a számokat! Mivel ez a típusú szenzor önmagában nem képes különbséget tenni gyalogos, biciklis, bringó hintós stb. között, ezért mértékegységként az áthaladás/időegységet használjuk.

A mérés időtartama: 2017. március 15. - december 28.

A mérés során összesen 1.039.841 áthaladást rögzítettünk.
A legforgalmasabb óra: 848 áthaladás/óra (aug.29)
A legforgalmasabb nap: 8,225 áthaladás/nap (ápr.2)
A legforgalmasabb hét: összesen 42.435 áthaladás április első hetében

A jellemző haladási irány némi eltérést mutat a hétköznapok és a hétvégék között. Hétvégén a déli irányba közlekedők aránya kis mértékben növekszik de összességében az északi irány dominál valamennyi időszakban. Helyszíni szemlélődések során azt tapasztaltuk, hogy a déli irányba közlekedők elsősorban turisták.

A teljes időszakot figyelembe véve az átlagos napi forgalom 3598 áthaladás/nap (2816 észak felé és 782 dél felé).

A forgalom napi lefolyását mutató ábrákról könnyen leolvasható, hogy a legtöbben kora este mennek futni a szigetre. Munkanapokon 19:00 és 20:00 között átlagosan 343 áthaladást regisztráltunk az északi irányba. Másképp kifejezve: a legforgalmasabb időszakban átlagosan 10,5 másodpercenként futott át valaki az érzékelőnk előtt.

Néhány grafikon, amit az Eco-Visio adatelemző szoftverből exportáltunk:

1. Óránkénti átlagos forgalom haladási irányok szerint (áthaladás/60perc)

undefined

2. A forgalom átlagos heti eloszlása az egyes napok között:

undefined

3. A forgalom éves lefolyása

undefined

9 UNESCO Világörökségi helyszín, ahol Eco-Counter számlálókkal mérik a látogatottságot

okt 242017

Az UNESCO 1978 óta gyűjti és vezeti azt a listát, amin a legkülönlegesebb természeti értékek mellet az emberiség számára meghatározó kulturális helyszíneket tartják számon. Ez az ún. Világörökségi Helyszínek listája. A történelmi jelentőségű emberi alkotások mellett gyakran olyan nemzeti parkokat találunk a listán, amelyek egyedülálló domborzattal, flórával és faunával rendelkeznek.

Az eltérő adottságok és különböző látogatói szokások miatt a forgalom rendszeres számlálásának (és elemzésének) célja is különböző lehet. A látogatók számlálása segíti a trendek pontosabb meghatározását, a látogatói csúcsidőszakok azonosítását. Megbízható adatokra támaszkodva könnyen értékelhetőek a fejlesztések vagy marketing kampányok hatása is.

Íme kilenc olyan Világörökségi Helyszín, ahol a látogatói monitoring rendszert az Eco-Counter nagy pontosságú érzékelőivel építették ki.

1. Mont-Saint-Michel (Franciaország)

A bejáratnál elhelyezett gyalogos számlálók szerint a legtöbb látogató nyáron keresi fel a látványosságot, ugyanakkor a tavaszi hétvégék is kiugró értékeket mutatnak. Az összes látogató 35%-a ezekben az időszakokban érkezik, amikor is az átlagos napi forgalom megközelíti a 12.000 főt (16.000 fő feletti csúcsnapokkal). A látogatottság minden nap 11 és 16 óra között lendül fel.

undefined

Atom

1 0 1 1 1 0 0 1 0 1 1 0 0 0 0 1 1 1 1 0 0 1 0