Eco-Counter Magyarország

Gyalogos- és kerékpárszámláló rendszerek

Esettanulmány

2018jan 11

Túraútvonalak szélességének optimalizálása Sioux Falls-ban (Dél-Dakota, USA)

undefined

A túraútvonalak szélességének tervezésekor a biztonság maximalizálható, a konfliktusok pedig minimalizálhatóak, amennyiben pontos forgalmi adatokkal rendelkezünk. A túrázók számáról és az útvonalon előforduló különböző közlekedési módokról szerzett információk igen hasznosak az útvonalak szélességének meghatározása során.

Az amerikai Sioux Falls-ban 6 automata számláló méri a helyi túraútvonalakon közlekedő kerékpárosok és gyalogosok számát. „Sioux Falls-ban több mint 30 mérföldnyi vegyes használatú [gyalogos-kerékpáros] útvonalunk van, amelynek egy része 20 mérföldnyi körgyűrűbe fogja a várost” - tudjuk meg Mike Patten-tól, egy parkfejlesztő specialistától.

Az elmúlt évben egymillió látogatót számláltak és a kerékpárosok valamint gyalogosok számáról külön-külön szerzett adatok nagyon értékesnek bizonyultak. A MULTI számlálók különbséget tudnak tenni gyalogosok és kerékpárosok között, illetve a haladási irányt is meg tudják állapítani. „Azokon a helyeken, ahol sok a gyalogos és a bringás is, sokkal szélesebbre méretezzük az ösvényeket” - mondja Patten.

A vegyes használatú útvonalak esetében a megfelelő útszélesség biztosítása egyike a lehetséges módszereknek, amellyel a különböző úthasználó-csoportok közötti konfliktusok csökkenthetők, állítja a Szövetségi Útügyi Hivatal (FHWA) Legjobb Módszereit összegyűjtő kiadványa. Az FHWA honlapján elérhető egy Vegyes Használatú Útvonal Szolgáltatói Kalkulátor, amely segít némileg az ösvények szélességének megállapításánál, de Patten-ék esetében volt másfajta segítség is.

„A számlálók hozzásegítettek minket ahhoz, hogy megfigyeljük az ösvények forgalmát és ez hamar az előnyünkre vált.” Az egész éves, részletes adatforgalomnak köszönhetően a kalkulátor pontos modelleket vázolt fel. „Túraútvonalaink szélességét a közösségi használat függvényében tudtuk módosítani és kialakítani” – foglalja össze Patten.

undefined

Grafikon: a forgalom óránkénti átlagos lefolyása. A reggeli órákban magasabb a gyalogosok aránya (zöld színnel), míg délután megfordul a trend és a kerékpárral közlekedők (szürke színnel) kerülnek többségbe.

A forgalomszámlálás előnye természetesen túlmutat az túraútvonalak szélességének meghatározásától, hiszen a régebbi útvonalak újragondolásától az új útvonalak vagy pihenőpontok kialakításáig rengeteg területen felhasználhatóak a szerzett adatok. Az üzemeltetési és karbantartási munkálatokat például nagyban megkönnyíti az ösvények „csúcsforgalmáról” begyűjtött adat.

Az adatok segítségével szezonális trendek is megállapíthatóak. Sioux Falls-ban például télen a gyalogosforgalom, míg nyáron a kerékpáros forgalom a meghatározóbb. Összességében az adatszámlálás kiküszöböli az ösvényhasználattal kapcsolatos hamis feltételezéseket.

There are no published comments.

New comment

Atom

1 0 1 1 1 0 0 1 0 1 1 0 0 0 0 1 1 1 1 0 0 1 0