Eco-Counter Magyarország

Gyalogos- és kerékpárszámláló rendszerek

9 UNESCO Világörökségi helyszín, ahol Eco-Counter számlálókkal mérik a látogatottságot

2017okt 24

Az UNESCO 1978 óta gyűjti és vezeti azt a listát, amin a legkülönlegesebb természeti értékek mellet az emberiség számára meghatározó kulturális helyszíneket tartják számon. Ez az ún. Világörökségi Helyszínek listája. A történelmi jelentőségű emberi alkotások mellett gyakran olyan nemzeti parkokat találunk a listán, amelyek egyedülálló domborzattal, flórával és faunával rendelkeznek.

Az eltérő adottságok és különböző látogatói szokások miatt a forgalom rendszeres számlálásának (és elemzésének) célja is különböző lehet. A látogatók számlálása segíti a trendek pontosabb meghatározását, a látogatói csúcsidőszakok azonosítását. Megbízható adatokra támaszkodva könnyen értékelhetőek a fejlesztések vagy marketing kampányok hatása is.

Íme kilenc olyan Világörökségi Helyszín, ahol a látogatói monitoring rendszert az Eco-Counter nagy pontosságú érzékelőivel építették ki.

1. Mont-Saint-Michel (Franciaország)

A bejáratnál elhelyezett gyalogos számlálók szerint a legtöbb látogató nyáron keresi fel a látványosságot, ugyanakkor a tavaszi hétvégék is kiugró értékeket mutatnak. Az összes látogató 35%-a ezekben az időszakokban érkezik, amikor is az átlagos napi forgalom megközelíti a 12.000 főt (16.000 fő feletti csúcsnapokkal). A látogatottság minden nap 11 és 16 óra között lendül fel.

undefined

2. Rideau Canal (Kanada)

Az Ottawában épült Rideau kanális a legöregebb működő csatornarendszer Észak-Amerikában - 1832 óta üzemel.

Télen a csatorna a világ legnagyobb jégpályává alakul át. A város által üzemeltetett jégfelület hossza 7,8 km, területe pedig megegyezik 90 olimpiai hoki stadion méretével. A jégpálya mára turisztikai attrakcióvá is vált, de továbbra is fontos rekreációs lehetőséget jelent a helyi városlakók számára. Természetesen a legtöbb látogatót az Ottawai Hógolyó Fesztivál idején mérjük.

undefined

3. A versailles-i palota és kert (Franciaország)

Az UNESCO listáján 1979 óta szereplő palota (és a hozzá kapcsolódó csodálatos kertek) több mint egy évszázadon keresztül fő referenciaként szolgált az európai királyi rezidenciák építtetői számára. Évente több mint hét millió látogató keresi fel a palotát, ezzel pedig a 3. leglátogatottabb turisztikai desztinációnak számít Franciaországban.

Hogy pontos látogatói adatokat kapjanak és ezek alapján jobban megértsék a látogatói szokásokat, a "Château du Musée" és a "Domaine National de Versailles" szervezetek közösen finanszírozták a 16 mérési keresztmetszetből álló látogatói monitoring rendszer elindítását. Kiemelt céljaik között szerepelt többek között, hogy a be- és kijáratok forgalmának elemzéséből jobban megértsék a látogatók belső áramlását.

undefined

4. Yosemite National Park (USA)

A Kalifornia keleti részén elterülő Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok harmadik legnagyobb területű és (a Yellowstone után) a második legrégebbi Nemzeti Parkja. Ezt a magashegyi területet 1984-ben természeti szépsége és domborzati változatossága miatt nyilvánították a Világörökség részévé.

Évente több mint 3,5 millió látogató keresi fel a kijelölt túraútvonalak valamelyikét, a 2016-os rekord évben jelentkező 5 milliós látogatottság ugyanakkor komoly kihívást jelent a szakemberek számára.

undefined

5. Carcassonne (Franciaország)

Az Aude folyó partján már időszámításunk előtt hat évszázaddal éltek emberek, és a rómaiak is építettek erődöt a folyópart bal oldalán magasodó hegyen. A XIII. században kettős fallal megerősített francia erőd-várost a modern épületrestauráció első mestere Viollet-le-Duc mentette meg az enyészettől és állította vissza középkori báját 1853 és '79 között. A várfalon belül található egy palota és egy székesegyház is. Az UNESCO listán 1997 óta szerepel.

PYRO-Box számlálóink hosszú évek óta rendületlenül számolják a középkorba visszatérő turisták számát.

undefined

6. Hadrianus fala (Egyesült Királyság)

A mai Anglia és Skócia határán húzódik az a kőből és földből épített erődítményrendszer, amelyet i.sz. 122 és 127 között emeltek. Az eredetileg 118 km hosszú fal jelentős része (elsősorban a középső részei) még mindig állja az idő próbáját. A világörökségi listán 1987 óta szerepel.

A túrázók és a történelem szerelmesei egyaránt gyakran látogatják egyes szakaszait. Jelenleg az észak-angliai régió leglátogatottabb látványossága.

undefined

7. Pont du Gard (Franciaország)

A Gard folyón átívelő háromszintes akvadukt valamikor az első század első felében épült és a legmagasabb a fennmaradt római kori akvaduktok közül. A világörökségi listára 1985 decemberében került fel.

A hídfőknél elhelyezett gyalogos számlálóink 2009 óta működnek kifogástalanul.

undefined

Fotó: Benh Lieu Song

8. Teide National Park (Canary Islands, Spain)

Az UNESCO listán 2007 óta szereplő Nemzeti Parkot a 2016-os évben több mint 4 millió látogató kereste fel, ezáltal Spanyolország és Európa leglátogatottabb parkja és a világon csak 8 olyan park van, ami több látogatót fogad. Összesen 11 gyalogos számlálónk üzemel itt.

undefined

9. Québec belvárosa (Kanada)

A XVII. század elején franciák által alapított település mára az egyetlen olyan észak-amerikai város, ahol fennmaradt az eredeti védősánc. Az óvárost körülölelő sáncrendszer számos bástyát, kapualjat és egyéb biztonsági elemet is magába foglal.

A város öt kerékpárszámlálót (ZELT és TUBE egységeket) üzemeltet a hivatásforgalmi és turisztikai főútvonalakon. Bővebb információt francia nyelvű bejegyzésünkben olvashat. 

undefined

Atom

1 0 1 1 1 0 0 1 0 1 1 0 0 0 0 1 1 1 1 0 0 1 0